30. 4. 2024   |   svátek má Blahoslav
 

Ratatouille

Název Množství a jednotka
lilek 1 ks
cuketa 1 ks
červená paprika 1 ks
oranžová paprika 1 ks
bílá paprika 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 15 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu kromě rajčat očistíme, řádně omyjeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Lilek a cuketu neloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, česnek nasekáme a obojí odložíme stranou, budeme je potřebovat až nakonec. Na olivovém oleji orestujeme nejprve papriku, zmírníme plamen a necháme ji trochu změknout. K paprice přidáme lilek a cuketu, rovněž orestujeme, okořeníme tymiánem, rozmarýnem nebo lžičkou provensálského koření, a osolíme. Zmírníme plamen na minimum, pokud je potřeba, mírně podlijeme (50 ml vody nebo bílého vína). Než zelenina změkne, připravíme si rajčatovou směs: rajčata nařízneme do kříže, vložíme na půl minuty do vroucí vody, oloupeme je a nakrájíme na kostky. Zvlášť v rendlíku osmahneme na olivovém oleji cibuli, přidáme česnek, oloupaná rajčata a podusíme. Rajčatovou směs vlijeme do orestované zeleniny, promícháme a společně už jen prohřejeme.

Tip:
Správně by se měla každá zelenina vzhledem k odlišné době přípravy orestovat zvlášť, podlévat bílým vínem a vše smíchat až nakonec. Nám to ale chutná i takhle :-)


Další fotografie
 


RECEPTY

Vánoční perníčky

Postup: Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto - na vál nasypeme sypké přísady... zobrazit recept

RECEPTY

Včelí úlky

Postup: V míse si vypracujeme těsto z mletých piškotů, změklého másla, cukru, kakaa,... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená zelenina

Postup: Malou dýni hokkaido umyjeme, vydlabeme semena a nakrájíme na proužky o tloušťce... zobrazit recept

RECEPTY

Punč

Postup: Do vhodné láhve nalijeme rum, přidáme 4 hřebíčky, kousek celé skořice,... zobrazit recept

RECEPTY

Krémová česnečka

Postup: Česnek prolisujeme a zpěníme na másle. Česnek se nesmí připálit, zhořknul by.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...